Etherische oliën en aromatische planten

… hebben lange tijd een belangrijke rol gespeeld in de menselijke beschaving. Ze zijn een integraal onderdeel van de geneeskunde, cosmetica, bruiloften, religie, verkering, begrafenissen en vele andere gebieden van het menselijk leven. Hoewel het gebruik van etherische oliën in de loop der jaren is geëvolueerd, zijn de basisprincipes ongewijzigd gebleven. Sinds het begin der tijden worden oliën van aromatische planten erkend als het krachtigste medicijn dat de mens kent.

Het lichaam kan etherische oliën opnemen via de huid, slijmvliezen en de reukzin. Inwendig gebruik is de uitzondering en wordt nu aanbevolen voor individuele symptomen.

Voordat u het aanvraagformulier kiest, moeten enkele vragen worden gesteld en beantwoord:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Welk aanvraagformulier is voor mij het meest effectief?
 • Welke klachten wil ik behandelen?
 • Waar ben ik klaar voor

Hoe gebruik ik doTERRA essentiële oliën?

Traditioneel hadden bepaalde toepassingsmethoden de voorkeur of werden ze uitsluitend gebruikt voor bepaalde essentiële oliën. Nieuw onderzoek naar etherische oliën brengt nieuwe kennis en een beter begrip van de toepassingen van de oliën. Als het goed wordt gedaan, zijn alle gebruiksmethoden veilig. Dit sluit aromatisch, extern en intern gebruik een. Een of meer toepassingsmethoden kunnen worden gebruikt om een breed scala aan emotionele en fysieke aspecten te dekken. Er kunnen afzonderlijke oliën of complexe mengsels worden gebruikt met behulp van drie verschillende methoden kan worden toegepast.

Methode 1: Aromatische toepassing

Doterra bloemblaadjesverspreider

Geur kan krachtige fysiologische, mentale of emotionele effecten hebben. Essentiële oliën worden snel opgenomen door de olfactorische receptoren. Deze zijn via de reukzenuw rechtstreeks verbonden met het limbisch systeem. Dit is op zijn beurt een deel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt: waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Dit is de reden waarom de aromatische toepassing van etherische oliën zo effectief is.

Sommige etherische oliën hebben een opbeurend, stimulerend effect, terwijl andere kalmerendwerken. Diffusie is de gemakkelijkste manier om etherische oliën aromatisch aan te brengen. Hiervoor zijn diffusers die koude lucht of water gebruiken ideaal. Voor het aromatisch aanbrengen van etherische oliën heeft u echter geen diffusieapparaat nodig. U kunt hetzelfde gezondheidsvoordeel behalen door een paar druppels olie in de handpalmen te wrijven, vervolgens uw handen in een kom voor uw neus te plaatsen en diep in te ademen.

Andere aromatische toepassingen van etherische oliën:

 • Doe een paar druppels olie op een watje en plaats deze over de luchtopening in je auto.
 • Doe wat olie in een verstuiver met water en spuit hiermee meubels, tapijten of ander textiel.
 • Voeg bij elke wasbeurt een beetje olie toe aan de wasmachine of doe een beetje olie op droogtrommeldoekjes.
 • Voeg wat olie toe aan uw huishoudelijke reiniger (bijv. Oppervlaktereiniger)

Methode 2: uitwendig gebruik

De plaatselijke toepassing van etherische oliën is zeer effectief. Omdat etherische oliën een laag molecuulgewicht hebben en in vet oplosbaar zijn, dringen ze gemakkelijk door de huid. Na het penetreren van de huid blijf je in de betreffende regio en handel je daar lokaal.

Zelfs als etherische oliën gemakkelijk door de huid worden opgenomen, kan het absorptievermogen nog worden verhoogd. Een zachte massage verhoogt de bloedcirculatie in het betreffende gebied, waardoor de actieve ingrediënten beter in het lichaam worden verdeeld. Gebruik een dragerolie die de opname kan verhogen. Vooral in gebieden waar uw huid droog of schilferig is. Dit hydrateert de huid en voorkomt dat de olie zo snel verdampt.

Om de kans op huidirritatie te verkleinen, is het raadzaam om een dragerolie te gebruiken (bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie). Dit geldt vooral voor de jonge en gevoelige huid, wanneer u een olie voor het eerst gebruikt of wanneer het een zeer sterke olie is. De gebruikelijke aanbeveling is om één druppel etherische olie te mengen met drie druppels dragerolie.

Het is beter om meerdere kleine doses per dag toe te dienen dan één keer per dag een grote hoeveelheid. Begin met de kleinst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een externe applicatie kan indien nodig elke 4-6 uur worden herhaald. Omdat iedereen uniek is, is de dosis niet altijd hetzelfde. Het hangt af van lengte, gewicht en algemene gezondheid.

Gebieden van het lichaam waar de lokale toepassing van etherische oliën bijzonder effectief is:

 • Nek
 • Voorhoofd en slapen
 • Borst en buik
 • Armen, benen, voetzolen

Andere effectieve methoden voor externe toepassing:

 • Doe een paar druppels in een warm bad.
 • Doe een paar druppels olie op een warm of koud kompres (vochtige doek) en plaats het vervolgens op het gewenste deel van het lichaam.
 • Voeg wat olie toe aan uw lichaamsregime of vochtinbrengende crème en breng het vervolgens op de huid aan.

Gevoelige gebieden om te vermijden:

 • Sommige delen van het gezicht, zoals het gebied rond de ogen
 • Ogen en gehoorgang
  Open, broze of anderszins beschadigde huid

Methode 3: Intern gebruik (inslikken)

Bepaalde etherische oliën worden traditioneel gebruikt bij de bereiding van voedsel en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen. Ze ondersteunen een aantal functies die een positief effect hebben op de gezondheid. Wanneer je wat kaneel aan je havermout toevoegt, een kopje muntthee drinkt of verse basilicum aan je spaghetti toevoegt, neem je vluchtige aromatische verbindingen van etherische oliën binnen.

Essentiële oliën dragen bij aan uw gezondheid, ze geven ook de smaak van voedsel en versterken het aroma. In geconcentreerde vorm kan etherische olie worden gebruikt als een gericht, effectief voedingssupplement. Door de geavanceerde fysiologische processen die in ons lichaam plaatsvinden, is inwendige opname een zeer veilige en effectieve toedieningsvorm.

Essentiële oliën die als voedsel worden geconsumeerd, gaan via de bloedbaan rechtstreeks naar het maagdarmkanaal. Van daaruit worden ze naar de rest van het lichaam getransporteerd.

Omdat etherische oliën in vet oplosbaar zijn, worden ze snel naar alle organen van het lichaam getransporteerd, inclusief de hersenen. Etherische oliën worden, net als alles wat we binnenkrijgen, uiteindelijk door de lever en andere organen gemetaboliseerd en uiteindelijk uitgescheiden.

De samenstelling van etherische oliën is zeer complex. Elke component heeft unieke biochemische eigenschappen die op verschillende manieren met cellen en organen reageren. Zelfs als de mechanismen nog niet volledig worden begrepen, zijn de positieve resultaten zichtbaar. Het lichaam kan echter slechts een bepaalde hoeveelheid etherische oliën verdragen.

Om vergiftiging te voorkomen, moeten aanbevelingen en richtlijnen strikt worden opgevolgd.

Andere effectieve methoden voor intern gebruik:

 • Gebruik etherische olie bij het bakken en koken om verse of gedroogde kruiden te vervangen.
 • Onthoud dat etherische olie veel effectiever is dan droge of verse kruiden. Neem daarom in het begin maar een heel kleine hoeveelheid.
 • Voor zeer sterke oliën is het vaak beter om ze af te meten met een tandenstoker dan om een hele druppel te nemen (doop het schone uiteinde van een tandenstoker in de olie en smeer het in het voedsel).

Waarom u elke dag essentiële oliën moet gebruiken

Terwijl etherische oliën voor incidentele gezondheidsproblemen Kan (en moet) worden gebruikt, misschien zijn hun meest nuttige eigenschappen hun ondersteunende effecten bij het behouden van uw gezondheid. Beschouw oliën als een voedingssupplement; als u voedingssupplementen gebruikt, doe dit dan in uw voordeel Lichaam om de voedingsstoffen te geven dat het naar behoren moet functioneren. Hoewel de toepassing van persoon tot persoon verschilt, wordt algemeen aangenomen dat het gebruik van de oliën altijd belangrijk is om de gewenste resultaten te bereiken.

Dr. David K. Hill legt uit: “Regelmatig gebruik van een verscheidenheid aan etherische oliën kan belangrijker zijn dan focussen op oliekeuzes of specifieke toepassingsmethoden. Routinematig en bewust gebruik van etherische oliën kan de gezondheidsvoordelen vaak vergroten en zelfs behouden. “

Sommige mensen in de aromatherapie-industrie kunnen zich zorgen maken over het regelmatige dagelijkse gebruik van etherische oliën omdat ze bang zijn dat ze te sterk zijn. Wij geloven dat deze overtuiging ongegrond is wanneer oliën veilig worden gebruikt. Hoewel we weten dat er meer onderzoek gaande is, zijn de specifieke gezondheidsvoordelen van het regelmatig gebruiken van etherische oliën al vastgesteld. Veel wetenschappelijke beoordelingen en onderzoeken tonen aan dat voldoende doses etherische oliën veilig en effectief zijn.

Verwerk essentiële oliën in uw dagelijkse leven en ondersteun uw lichaam op een natuurlijke en veilige manier met de volgende overwegingen:

Kwaliteit:

De oliën die u gebruikt, zijn erg belangrijk. Als ’s werelds grootste leverancier van essentiële oliën streeft doTERRA ernaar om ervoor te zorgen dat alleen olie van hoge kwaliteit wordt gebotteld. doTERRA hecht veel belang aan de zuiverheid en kwaliteit van de CPTG-gecertificeerde producten, zodat het gebruik van de oliën in vergelijking met andere gemodificeerde essentiële oliën de beste voordelen voor u oplevert, zonder bijwerkingen. Regelmatig gebruik, zelfs in kleine hoeveelheden, ondersteunt het lichaam en de emoties duurzaam en verhoogt het algemeen welzijn.

Dosering:

Net zoals u niet meer dan de aanbevolen dosis vitamines of mineralen mag innemen, dient u ook bij het gebruik van etherische oliën op de aanbevolen dosis te letten. Zelfs kleine hoeveelheden zijn zeer effectief en meer dan voldoende. Of het nu in een diffuser, op de huid of in een plantaardige capsule wordt gebruikt, er zijn niet meer dan een paar druppels per keer nodig. Raadpleeg onze tabel met aanbevolen doseringen om te zien hoe het verschilt voor volwassenen en kinderen.

Diversiteit:

Bekijk de vele manieren waarop essentiële oliën van doTERRA afzonderlijk kunnen worden gebruikt en u zult zien dat veel van de voordelen vergelijkbaar zijn. Het kan echter nuttig zijn om de oliën die je gebruikt te veranderen in plaats van je aan een of twee te houden, net als een gevarieerd dieet. Een andere manier om nieuwe oliën uit te proberen, is door erachter te komen welke oliën het beste werken met de chemie van uw lichaam voor de voordelen die u wilt.

Verdunning:

Sommige oliën zijn ongelooflijk krachtig, zoals de fenolen en aldehydegroepen (cassia, oregano, tijm, kruidnagelolie om er maar een paar te noemen). Deze staan bekend als “hete oliën” en moeten altijd worden verdund.

Leeftijd:

Jonge kinderen en ouderen hebben speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij het gebruik van etherische oliën. Uw huid is doorgaans gevoeliger en in deze gevallen moeten geschikte oliën worden geselecteerd en altijd worden verdund (zoals groene munt in plaats van pepermunt).