Wat is een etherische olie?

Als je al van de geur van een roos hebt genoten, dan heb je de aromatische kwaliteit van etherische oliën al ervaren. Deze vluchtige aromatische verbindingen worden aangetroffen in zaden, schors, stengels, wortels, bloemen en andere plantcomponenten. Ze kunnen geurig zijn of een zeer sterke geur hebben. Het zijn de essentiële oliën die een plant zijn zeer specifieke geur geven. Ze beschermen ook de plant en spelen een rol bij de bestuiving. Maar ze zijn niet alleen nuttig voor de plant. Essentiële oliën zijn altijd gebruikt bij de bereiding van voedsel, voor schoonheidsbehandelingen en om de gezondheid te behouden.

Maar wat zijn vluchtige aromatische verbindingen precies? Kortom, het zijn kleine organische moleculen die bij kamertemperatuur van hun vaste of vloeibare toestand in een gas veranderen; vandaar de term “vluchtig”. Wanneer je een flesje etherische olie opent, ruik je direct de sterke geur. Je kunt het meestal van een afstand zien. De fysische en chemische eigenschappen van deze vluchtige aromatische verbindingen zorgen ervoor dat ze snel in de lucht kunnen bewegen en rechtstreeks in wisselwerking staan met de geursensoren in de neus. Deze unieke eigenschappen maken etherische oliën ideaal voor verschillende aromatherapie-toepassingen. De aard van de vluchtige aromatische verbinding bepaalt zowel de geur als de voordelen die deze met zich meebrengt.

Tot op heden zijn er meer dan 3.000 vluchtige aromatische verbindingen geïdentificeerd. De aard van een etherische olie verandert binnen een botanische familie en verschilt per plant. Het delicate aandeel van aromatische ingrediënten in een etherische olie maakt de betreffende olie uniek en geeft het zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Zelfs met pure etherische oliën kan de samenstelling van de olie veranderen afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen, de locatie, de methode en de duur van de distillatie, het jaar en het weer. Elke productiestap is cruciaal voor de kwaliteit van de etherische olie.

Essentiële oliën kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan emotionele en fysieke welzijnstoepassingen. Ze kunnen worden gebruikt als een enkele olie of als een complex mengsel; afhankelijk van de ervaring van de gebruiker en het gewenste voordeel. Wil je leren omgaan met etherische oliën? Bezoek onze website voor het gebruik van etherische oliën om te leren hoe u etherische oliën veilig kunt gebruiken.

Waarom DoTERRA?

Wanneer je voor doTERRA kiest, kies je voor een zachte, zorgvuldig gedistilleerde etherische olie gemaakt van planten die op het juiste moment door bekwame kwekers zijn geoogst, zodat ze de best mogelijke samenstelling en effect hebben.

Elke essentiële olie van doTERRA wordt zorgvuldig getest volgens het strikte CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® kwaliteitsprotocol. De ervaren gebruiker zal de hogere kwaliteitsnormen herkennen die doTERRA essentiële oliën van nature veilig maken en de therapeutische werkzaamheid van de oliën.

Het destilleren van etherische oliën is niet alleen een wetenschap, maar ook een kunst. Distilleerders gebruiken moderne technologie en technologie, maar hebben ook jarenlange ervaring.

Aromatisch

Extern gebruik

Intern gebruik (inslikken)

Geur kan krachtige fysiologische, mentale of emotionele effecten hebben. Essentiële oliën worden snel opgenomen door de olfactorische receptoren. Deze zijn via de reukzenuw rechtstreeks verbonden met het limbisch systeem. Dit is op zijn beurt een deel van de hersenen dat een verscheidenheid aan functies ondersteunt: waaronder geur, emoties, gedrag en geheugen. Dit is de reden waarom de aromatische toepassing van etherische oliën zo effectief is.

Sommige etherische oliën hebben een opbeurend, stimulerend effect, terwijl andere kalmerend werken. Diffusie is de gemakkelijkste manier om etherische oliën aromatisch aan te brengen. Hiervoor zijn diffusers die koude lucht of water gebruiken ideaal. Voor het aromatisch aanbrengen van etherische oliën heeft u echter geen diffusieapparaat nodig.

U kunt hetzelfde gezondheidsvoordeel behalen door een paar druppels olie in de handpalmen te wrijven, vervolgens uw handen in een kom voor uw neus te plaatsen en diep in te ademen.

Andere aromatische toepassingen van etherische oliën:

 • Doe een paar druppels olie op een watje en plaats deze over de luchtopening in je auto.
 • Doe wat olie in een verstuiver met water en spuit hiermee meubels, tapijten of ander textiel.
 • Voeg bij elke wasbeurt een beetje olie toe aan de wasmachine of doe een beetje olie op droogtrommeldoekjes.
 • Voeg wat olie toe aan uw huishoudelijke reiniger (bijv. Oppervlaktereiniger)

De plaatselijke toepassing van etherische oliën is zeer effectief. Omdat etherische oliën een laag molecuulgewicht hebben en in vet oplosbaar zijn, dringen ze gemakkelijk door de huid. Na het penetreren van de huid blijf je in de betreffende regio en handel je daar lokaal.

Zelfs als etherische oliën gemakkelijk door de huid worden opgenomen, kan het absorptievermogen nog worden verhoogd. Een zachte massage verhoogt de bloedcirculatie in het betreffende gebied, waardoor de actieve ingrediënten beter in het lichaam worden verdeeld. Gebruik een dragerolie die de opname kan verhogen. Vooral in gebieden waar uw huid droog of schilferig is. Dit hydrateert de huid en voorkomt dat de olie zo snel verdampt.

Om de kans op huidirritatie te verkleinen, is het raadzaam om een dragerolie te gebruiken (bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie). Dit geldt vooral voor de jonge en gevoelige huid, wanneer u een olie voor het eerst gebruikt of wanneer het een zeer sterke olie is. De gebruikelijke aanbeveling is om één druppel etherische olie te mengen met drie druppels dragerolie.

Het is beter om meerdere kleine doses per dag toe te dienen dan één keer per dag een grote hoeveelheid. Begin met de kleinst mogelijke dosis (1-2 druppels). Een externe applicatie kan indien nodig elke 4-6 uur worden herhaald. Omdat iedereen uniek is, is de dosis niet altijd hetzelfde. Het hangt af van lengte, gewicht en algemene gezondheid.

Gebieden van het lichaam waar de lokale toepassing van etherische oliën bijzonder effectief is

 • Nek
 • Voorhoofd en slapen
 • Borst en buik
 • Armen, benen, voetzolen

Andere effectieve methoden voor externe toepassing

 • Doe een paar druppels in een warm bad.
 • Doe een paar druppels olie op een warm of koud kompres (vochtige doek) en plaats het vervolgens op het gewenste deel van het lichaam.
 • Voeg wat olie toe aan uw lichaamsregime of vochtinbrengende crème en breng het vervolgens op de huid aan.

Gevoelige gebieden om te vermijden:

 • Sommige delen van het gezicht, zoals het gebied rond de ogen
 • Ogen en gehoorgang
 • Open, broze of anderszins beschadigde huid

Bepaalde etherische oliën worden traditioneel gebruikt bij de bereiding van voedsel en kunnen worden gebruikt als voedingssupplementen. Ze ondersteunen een aantal functies die een positief effect hebben op de gezondheid. Wanneer je wat kaneel aan je havermout toevoegt, een kopje muntthee drinkt of verse basilicum aan je spaghetti toevoegt, neem je vluchtige aromatische verbindingen van etherische oliën binnen.

Essentiële oliën dragen bij aan uw gezondheid, ze geven ook de smaak van voedsel en versterken het aroma. In geconcentreerde vorm kan etherische olie worden gebruikt als een gericht, effectief voedingssupplement. Door de geavanceerde fysiologische processen die in ons lichaam plaatsvinden, is inwendige opname een zeer veilige en effectieve toedieningsvorm.

Essentiële oliën die als voedsel worden geconsumeerd, gaan via de bloedbaan rechtstreeks naar het maagdarmkanaal. Van daaruit worden ze naar de rest van het lichaam getransporteerd. Omdat etherische oliën in vet oplosbaar zijn, worden ze snel naar alle organen van het lichaam getransporteerd, inclusief de hersenen. Etherische oliën worden, net als alles wat we binnenkrijgen, uiteindelijk door de lever en andere organen gemetaboliseerd en uiteindelijk uitgescheiden.

De samenstelling van etherische oliën is zeer complex. Elke component heeft unieke biochemische eigenschappen die op verschillende manieren met cellen en organen reageren. Zelfs als de mechanismen nog niet volledig worden begrepen, zijn de positieve resultaten zichtbaar. Het lichaam kan echter slechts een bepaalde hoeveelheid etherische oliën verdragen.

Om vergiftiging te voorkomen, moeten aanbevelingen en richtlijnen strikt worden opgevolgd.

Andere effectieve methoden voor intern gebruik

 • Gebruik etherische olie bij het bakken en koken om verse of gedroogde kruiden te vervangen.
 • Onthoud dat etherische olie veel effectiever is dan droge of verse kruiden. Neem daarom in het begin maar een heel kleine hoeveelheid.
 • Voor zeer sterke oliën is het vaak beter om ze af te meten met een tandenstoker dan om een hele druppel te nemen (doop het schone uiteinde van een tandenstoker in de olie en smeer het in het voedsel).